Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog
Aanmelden

Boeiende 13e editie Hét Congres druk bezocht

  • Jan Menting, bestuursvoorzitter LECSO (Landelijk Expertisecentrum Speciaal Onderwijs), opende de 13 editie van Hét Congres en verwelkomde zo’n 1100 bezoekers.

Winnaar Project Speciaal

Vso De Korte Dreef won met hun project '1 op 1 klas' het Project Speciaal. Deze school krijgt een geldbedrag en publicitaire ondersteuning voor hun project. Addy Smolders, juryvoorzitter, maakte dit tijdens de opening bekend. De andere genomineerden waren Dr. A. Verschoorschool met project Koestergroep en De Spinaker met project pASSend in onderwijs.
 
Op www.projectspeciaal.nl leest u meer over deze bijzondere projecten. Project Speciaal is een initiatief van LECSO, dat vernieuwing en kwaliteitsverbetering in het speciaal onderwijs stimuleert. Eens in de twee jaar wordt het meest speciale Project Speciaal door de jury gekozen. 

  

Openingspresentatie

Steven Pont opende het congresprogramma met zijn erg inspirerende presentatie ‘2 x nee = ja! Waarom frustratie een plek in onze pedagogiek verdient’. Humoristische voorbeelden zorgden voor een goede sfeer en brachten verrassende inzichten met zich mee die deelnemers in de praktijk kunnen toepassen. De kern van zijn betoog: we zorgen te veel en ontnemen kinderen daardoor groeikansen. We zijn ze voor, waardoor er geen problemen komen. Maar juist leren omgaan met die problemen hoort bij opgroeien. "Is het levensbedreigend? Heeft de omgeving er last van?” Is het antwoord tweemaal nee,  dan is het ja en kun je het kind gewoon zijn gang laten gaan. Steven pleitte ervoor kinderen de ruimte te geven om fouten te maken. “Eén ervaring weegt zwaarder dan 1.000 instructies.”Persoonlijk programma

Vervolgens konden de deelnemers hun eigen persoonlijke programma volgen. Verspreid in drie rondes lieten ze zich inspireren door ruim 40 presentaties en workshops. De vijf beleidsthema’s van LECSO passend onderwijs, onderwijs en zorg, onderwijskwaliteit, arbeidstoeleiding en expertise, onderzoek en ontwikkeling kwamen daarbij aan bod.  
 
De CED-Groep verzorgde als hoofdsponsor een eigen programmalijn. Hun specialisten gaven zes presentaties. 

Beurspleinen 

Tussen de rondes door konden de deelnemers zich laten voorlichten op de Beurspleinen door bijna zestig organisaties. Tijdens de beurspresentaties vertelden standhouders over hun producten en diensten.
 
We kijken terug op een geslaagde, inspirerende dag en zien uit naar Hét Congres 2016 op 25 november. Zet deze datum alvast in uw agenda!

Nieuws

:

Help (nieuw venster)