Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog
Aanmelden

Teach like a Champion - van goed naar nog beter!

​Ronde 1

11.30 - 12.30 uur

Wat neemt u na afloop mee naar huis?

U kent de onstaansgeschiedenis en de doelstellingen van Teach like a Champion;
kent een drietal technieken en kunt die toepassen in de eigen lespraktijk.

Korte inhoud

Goed lesgeven. Wie wil dat nu niet? In het boek ‘Teach Like A Champion’ beschrijft de Amerikaan Doug Lemov 62 microtechnieken voor excellent lesgeven. Lemov observeerde jarenlang succesvolle leraren en hij is er in geslaagd om vast te leggen wat hun geheim is. Hij ontdekte stapje voor stapje hoe het komt dat topleraren hun leerlingen laten excelleren; hij legde vast wat topleraren (moeten) doen om ervoor te zorgen dat hun leerlingen goed presteren.

Goed lesgeven is een kunst (en voor een deel een kunde, je kunt het leren). Lemov vergelijkt leraren met kunstenaars. Michelangelo creëerde David met behulp van een beitel, een hamer en een vijl. Eenvoudige gereedschappen – en toch een fantastisch meesterwerk. De vraag is natuurlijk: wat zijn de gereedschappen van een leraar? Wat zit er in de gereedschapskist van een topjuf of een topmeester? Dat beschrijft Lemov in zijn werk ‘Teach Like A Champion’. De technieken die Lemov onderscheidt, zijn vrij concrete beschrijvingen van wat een topleraar doet of zegt. Iedere techniek is een handeling. Hoe meer je die oefent, hoe beter je wordt. Voor topleraren geldt: ze weten welke onderdelen van hun les er toe doen. Ze oefenen veel op cruciale factoren. Ze trainen en trainen en weten vervolgens ‘gouden lessen’ te realiseren.
 
Werkvorm Interactieve presentatie
Doelgroep onderwijsprofessionals en ib’ers
Onderwijsvorm ​po, vo en (v)so​
Thema onderwijskwaliteit


 

 
 

 Frank Teunissen

 


Innovatie- en organisatieadviseur bij CED-groep Rotterdam
Frank is afkomstig uit het onderwijs en sinds de introductie van Teach like a Champion enthousiast voor dit gedachtegoed omdat het praktisch en snel toepasbaar is en het leerkrachten in staat stelt hun eigen lesgeven een nieuwe dimensie te geven.

Sprekerslijst

:

Help (nieuw venster)